söndag 29 december 2019

Cancerrapport - Del 3

Nu är halva behandlingsprogrammet klart och dags för utvärdering. Tre av sex cytostatomgångar är nu klara och det mesta går som på räls. Fast den skiktröntgen som skulle behövas för att få en bild av hur det har gått där inne i kroppen, har inte kunnat göras än för alla helgernas skull. Den blir nu på måndag - så utvärderingen kommer  först efter den fjärde rundan är klar.

Problemet har varit att hålla vikten, men när jag slutade med ketogen kost så stannade viktraset upp.

Intressant strategi
Men jag fick prata med en specialist på cancerreahbilitering, Maria Roos tillika en gammal paddelkompis i  Sundsvalls  Friluftsfrämjande.

- Numera fokuserar man mycket på fysisk träning under rehabiliteringen, typ styrketräning och intervallträning. Det kan vara bra att börja med det redan nu under andra halvan av behandlingen. Om du väntar till behandlingen är klar blir det en väldigt brant uppförsbacke att starta från.

- Ja men den träningen kräver ju ändå mer energi av kroppen och det går inte att proppa i sig mer mat med så dålig matlust, svarade jag.


Senaste trenden - styrke- och intervallträning för seniorer
Fem övningar

- Finessen är att när musklerna bryts ner av träning fylls det på med s k satellitceller utanpå muskelfibrerna. Det är stamceller som sen smälter in i muskelfibrerna och fyller på med nya, fräscha mitondrier - som är cellernas 'energifabriker'. Nya, pigga och dessutom fler mitokondrier gör bättre jobb än de gamla 'trötta' mitokondrierna. Därmed växer muskelfibrerna och energin ökar. Den här effekten är allra störst hos äldre människor.

Vill man bromsa åldrandet är intensiv intervallträning och styrketräning det allra bästa man kan göra. Trasiga mitokondrier producerar dessutom skadliga s k fria radikaler.

När jag googlade på det här visade det sig att det här var senaste forskningsnytt som hon berättade.

Epigenetik
"Studien visar tydligt hur HIIT (HögIntensiv IntervallTräning) potentiellt kan motverka åldrandet. Både åldersrelaterade hudrynkor och håravfall har ”behandlats” med nya och friska mitokondrier (cellkraftverk) vilket HIIT direkt stimulerar. I djurstudien kunde man observera hur samtliga reducerade sina rynkor samt återfick lyster och hår (päls).

Epigenetik är oberoende av förändringar i DNA-sekvensen och avgör vilka vi är rent biologiskt, vilket utgör bron mellan arv och miljö. Det innebär att man som individ har förmågan att påverka sitt DNA, det vill säga sina gener, och kan därmed arbeta förebyggande mot olika folksjukdomar. Du är inte längre definierad av vilka gener som har ärvts från tidigare generationer. HIIT är ett exempel på en miljöfaktor inom epigenetik som har bevisats aktivera en viss gen som leder till nya mitokondrier.

Flera studier visar på hur den här typen av träning främjar nedbrytning av skadade mitokondrier och främjar nybildning av friska mitokondrier. Mitokondrier ansvarar för kroppens energiförbrukning och har flera vitala funktioner i våra kroppar. Gamla och skadade mitokondrier ersätts av nya. 

Det här har många fördelar inom hälsosamt åldrande, eftersom mitokondrier utgör energikällan för majoriteten av cellerna i kroppen. Skadade och dysfunktionella mitokondrier har bevisats leda till åldersrelaterade sjukdomar hos människor.

Ju äldre man blir desto större risk för åkommor, vilket generellt sker på grund av åldrandeprocessen. Som ett bevis på att mitokondrier faktiskt spelar en stor roll för åldrandet har forskare nu kunnat stänga av en viss gen ansvarig för mitokondriell dysfunktion och på så vis bromsat åldrandet."

Powerträning för seniorer
Styrketräning i hög hastighet, så kallad powerträning, är ett effektivt sätt att fördröja och förhindra åldrandets negativa effekter på kroppen.   Fem Power-övningar 

Mot Birsta
Igår drog alltså Brahma och jag till Birsta och köpte hantlar och gummiband och började med ett pass i morse. Vi var egentligen redan motiverade sen vi läst den förträffliga instruktionsboken Senior Power men nu kör vi gång systematiskt ...
1 kommentar:

  1. Hej du är en kämpe Björn lycka till med allt många kramar från Annicka

    SvaraRadera