lördag 12 oktober 2019

Män och Patriarkatet

Vår moderna, postindustriella, urbana materiella konsumtionskultur är ett patriarkat till sin natur. Det är männen som har tagit makten över energin och resurserna. Det är männen som skrivit Bibeln, fört krig, koloniserat världen, utrotat urbefolkningarna och dominerat vetenskap och politik.

Kvinnornas frigörelse byggde på att de antar männens skapelseberättelse och världsbild. Annars fick de inte vara med.

I många länder omskärs flickebarn för att stympa deras sexliv.

I många länder har kvinnor inte rösträtt. Det är så fortfarande! Kvinnan skulle inte yttra sig i församlingen. Så står det skrivet.

Sara Danius blev Svenska Akademins ständige ordförande, ett tag - knappt 3 år. Hon hade modet att utmana gubbväldet och tystnadskulturen på akademin men utmanövrerades snabbt. Tyvärr kan hon inte fortsätta sitt arbete. Hon avled i cancer i går.

Så var det med den förnäma titeln.

I Sverige fick vi kvinnlig rösträtt så sent som 1919, två år efter kvinnornas Bröduppror. Morsan föddes däremellan - 1918. Men hon behövde inte svälta, i alla fall inte då. Elly växte upp i en burgen familj med åtta barn. Det var ingen brist på mat men hon svältföddes på kärlek.

Kvinnorna gör uppror mot patriarkatet 1917

När jag växte upp i Gubbängen hade mina föräldrar oftast inga pengar kvar i slutet på månaden. De köpte fina möbler och kläder på avbetalning så det blev inte så mycket kvar av farsans löning sen avbetalningarna var betalade.

Bara kamrater
Både Helge och Elly var sina familjers sorgebarn. De kom från fint folk men båda misslyckades och kastades ut i fattigdom, sen fick de kämpa för att bygga upp ett 'fint' hem och ett ståndsmässig anseende. Elly tilläts inte ta något arbete. Hon fick vara hemma och stryka farsans skjortor, packa hans väska på söndagen och så for han och jobbade en eller två veckor. På slutet kallades han inspektör.

Hon fick inte ha någon egen ekonomi utan tilldelades hushållspengar av farsan. I slutet av månaden fick hon ofta be honom att skicka några tior. Deras äktenskap var ett kamratäktenskap. Helge tog hand om Elly redan från första dagen men de fick aldrig några barn tillsammans. De hade aldrig sex, sa Elly en gång i sin berättelse. Kunde det verkligen vara sant?

Elly var trogen sin Per och Helge kunde få ståta med att han hade en vacker hustru och en riktig familj.

Helge blev aldrig upptagen i Rotary eller Odd Fellows men jag tilläts inte kalla mina föräldrar med 'Du'. Hur skall man som barn då kommunicera med sina föräldrar? - "Kan mamma skicka smöret?"
Det fick bli - "Morsan, skicka smöret!" Jag revolterade tidigt mot deras livsstil så gott jag kunde.

Kvinnoförtrycket och mörkerkulturen har varit monumentalt ända in i vår tid. Jag tillhör 40-talisterna, avlades i början av kriget då farsan låg inkallad i beredskapen. Per behövde ju aldrig göra militärtjänst och jag var deras väl planerade kärleksbarn. Det fick jag läsa 50 år senare i ett handskrivet brev som han skrev till sin bäste vän och kompanjon Mr G.

Men jag var inte enda barnet.

I februari för ett par år sen fick jag ett mess i Facebook. I avsändarens profil såg jag att det var en ung tjej, Sunniva Slettebakken från Bergen som sökte kontakt.


Jag känner att den här historien är alldeles för viktig för att tillåta döljas i historiens mörker.

Okunnighet eller cynism?
Kvinnoförtryck går hand i hand med patriarkatets exploatering av Moder Jord. Båda är ett uttryck för det manliga föråldrade tänkesätt som bottnar i okunnighet om att Vi är alla samma Liv.

En okunnighet eller kanske det är en förnekelse - precis som klimatförnekelsen.

Indianerna i Amazonas förstår hur man skall förhålla sig till regnskogen, till Naturen och Livet. Ursprungsbefolkningen som Bolsonaro och patriarkatet just nu håller på att utrota.
Nordamerikas indianer mejades ner på samma sätt i slutet av 1800-talet. En mångtusenårig kultur som levat i balans med Naturen.
Inuiterna visste, Auboriginerna visste, Jarawa-folket på Anandanam vet och Samerna visste.

Alla ursprungsbefolkningar har vetat att man inte våldför sig på Moder Jord. Man biter inte den hand som föder en och man hedrar kvinnan som föder fram Liv.

Vi 'civiliserade' våldtar vår Moder Jord och ringaktar och förnedrar Kvinnan. Det är precis samma cynism och vi är alla delaktiga. Vi har alla fått vårt tänkesätt genom vår kulturs spädbarnsprogrammering. Vi fås till att tro att vi är något förmer.

Vi programmeras att tro att vi är separata individer av olika kön, placerade i en av Gud skapad biologisk miljö där vi kan förse oss på alla andras arters bekostnad, 'förvalta vårt pund'. Men allt hänger samman. Allt är ett flöde av intelligent energi som utvecklar sig i ett alltmer tilltagande mönster av komplexitet och koherens.

Vi lever i en tid då ett nytt tänkesätt tar form och ett nytt förhållningssätt till Liv och Natur håller på att växa fram. Födelseprocessen startade med den nya fysiken för hundra år sen ....

-----------------------------------






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar