lördag 19 oktober 2019

Konsten att välja

På måndag eller under nästa vecka får jag besked. Vilken sorts aggressiv lymfom jag har och hur det kemoterapeutiska programmet kommer se ut - för mig. Naturligtvis specialanpassas det efter vad min kropp anses kunna ta emot. Jag är ju i rätt bra fysisk trim men å andra sidan rätt gammal. Spännande att se hur det programmet kommer att se ut.

Skall jag sätta på mig ett halsband, ett hundkoppel och låta mig ledas in i programmet, ha fullständig tillit till systemet, fullständigt lita på att det är den enda vägen som har någon rimlig chans att ta mig igenom levande. Nu krävs det tillit och underkastelse minsann.

Eller skall jag ha tillit till att Livet löser det här på sitt vis, såvida inte Egots rädsla sätter käppar i hjulet.

Om jag har mer att tillföra gemenskapen så kommer jag ledas igenom den här processen och överleva oskadad. Har jag däremot inte mer att tillföra kommer den här kroppen tas ur leken och lämna plats för något nytt.

Skall jag verkligen gå in i Systemet - det system som jag hela mitt liv har bekämpat? Systemet som bekämpar Naturen, systemet som säger att artificiellt jordbruk är bättre än Naturens väg att producera livsmedel, systemet som säger att det urbana livet med ett globalt nätverka av sammanhängande megastäder där allt transporteras längs vägar som asfalterats på bästa matjorden, Systemet som kräver utfiskning av haven och skövling av regnskogarna.

Systemet som är stolt över att ha besegrat Naturen och tagit över kontrollen.

Som nyexaminerad gymnasieingenjör fick jag mitt första jobb i Systemet, mitt i själva epicentrum - på Stal Laval som tillverkade ångturbiner till kärnkraftsprogrammet. Det var då mitt under 60-talet. Efter några inledande uppgifter sa dom att jag var påläggskalv, gav mig löneförhöjning och uppgiften att konstruera några säkerhetsventiler till Oskarshamns kärnkraftverk. Ventiler som skulle stoppa ångflödet om det skulle bli ett lastfrånfall.

Jag fick väldigt lite instruktioner av Carsten Olesen, min projektledaren den gången:

"Ventilerna skall sitta i nio stycken, 1 meter grova ångrör mellan turbinen och fuktavskiljaren. De skall stänga på 0,9 sek, ångtrycket är 1 atm övertryck och temperaturen 190°C. Du har 1 år på dig."
Efter några veckor fick jag tilläggsuppgiften - Gör dubbla ventiler, dvs 18 stycken för säkerhets skull."

Så säker var alltså Kärnkraften!

Jag slutade efter jag hade utfört uppgiften. Ventilerna behövde aldrig lösa ut, det blev inga lastfrånfall. Kraftverket togs i drift, jobbade ett antal år och har nu tagit ur drift.

Oskarshamn 1 (O1) togs i kommersiell drift 1972 och stängdes permanent i juni 2017 - Wikipedia

Jag ville göra något annat. Blev lärare och som Fredskårist på landsbygen i Östafrika. Där undervisade jag maskinritning till unga grabbar som vuxit upp i lerhyddor med halmtak. De skulle undervisas för att komma in i Systemet och utveckla landet.

Mitt största bidrag var nog att jag lärde mig president Nyereres vision om ett socialistiskt Afrika byggt på afrikanska traditioner, ett självförsörjande bysystem baserat på lokal produktion och lokal konsumtion. 
Ujamaabyar eller "Kijiji cha Umoja" byggda på "Uhuru na Umoja" - Frihet och Gemenskap.

Jag gick ur Systemet när jag kom hem -71 och blev getfarmarare i Norrlands inland. Efter bara några år  startade vi en Sambruksförening för lokal produktion av livsmedel - getost från 120 mjölkande getter.

Skall jag nu, då jag är 77 år kapitulera och låta mig ledas in i systemet igen? 

I tisdags ändrade vi kosten radikalt till Ketogen kost för att svälta ut cancercellerna utan att själv svälta ihjäl. Min nuvarande Projektledare avrådde mig bestämt att göra det, att sluta med socker och kolhydrater. Kroppen kommer behöva all den energi den kan få för att klara den tuffa behandlingen som du har framför dig. Du får inte gå ner i vikt nu.

Jag vägde mig direkt på morgonen. Alla mornar sen i tisdags har jag konstant vägt 74,5 kg och 1 kg mer på kvällarna. Vikten har alltså inte börjat rasa än, fast å andra sidan - det har inte gått så många dagar. Inte heller har jag några sjukdomssymtom - än. Mer än knölsystemet i lymfsystemet. Det påminner om megastäderna i nätverket av kommunicerande fossilfordon.

Igår beställde jag en droppflaska med Cannabisolja. 250 droppar för 1333:- kr. Cannabis - en traditionell läkeört


Svenska läkare kan få licens på att skriva ut Cannabis-olja på recept om de ansöker om det. Jag skall fråga min nuvarande Projektledare om han vill hjälpa mig genom att förskriva Cannabis, bara som komplement sisådär. Kan väl inte skada i alla fall?

Kärnkraft - en otidsenlig döende teknik

-----------------------------------
3 kommentarer:

 1. I min värld finns det goda skäl att ta projektledaren i hand ooch följa med in i systemet, vilket inte hindrar en ketodiet. Fett får du ju äta hur mycket du vill😉 Turkisk yoghurt, grädde och smör. Önskar dig all styrka i vad du går genom. 😍

  SvaraRadera
 2. Björn! spännande och igen kännande tankar. Svåra beslut! Önskar dej all kraft att våga ta dina beslut,vilka dom än är är dom inte lätta! Varm kram

  SvaraRadera
 3. Dearest Bjorn, I saw your weet plant leaf on my facebook page and thought "how nice, Bjorn is making propaganda for using weet as medicine". Then putting your story in the google translator tears fall over my cheeks, pfff, the ever stupid question "why you". I admire your courage in sharing this so open hearted with us, your doubts which I can understand so good.

  I think you made a very good decision in taking out all sugar and reduce (maybe even eliminate) the carbohydrate. With the carbohydrate the main thing is not to combine them with sugar, animal products or fruits.
  Also dairy products (in case you still take these) better not to consume together with fruits or other animal products.

  You like food and have learned a lot about this during your entire life and with your creativeness no doubt that you will find the way to give your body what it needs without loosing too much weight.

  Wish you strength Bjorn and also Brahma, wish you clarity and inner peace and which ever decision you take, it will be the right one.

  Sending you all my love, warmth and support.
  with the biggest hug, Marileo XXX


  SvaraRadera