tisdag 30 mars 2021

Vad är Gud?

Den frågan ställer vi aldrig inom yogan. Däremot frågar vi oss - Vad är Liv? Ingen tvivlar nämligen på att hen lever. Det är ju en väldigt konkret andlig upplevelse. Något vi upplever bortom allt tvivel. Ändå är det ingen som kan tala om vad Liv är för något. Lika lite som någon kan tala om vad energi är. Kanske är det samma sak? Livsenergi - energi är ju något som får saker och ting att röra sig.

Anledningen att jag tar upp det här är att jag fick en länk till en intervju med den australienska actionskådespelaren Hugh Jackman. Han fick bara den frågan. Sen talade han i 33 minuter och det han sa kunde lika gärna varit svar på frågan: - Vad är Liv?

Det kändes att han var djupt förankrad i upplevelsen av helheten, känslan av att allt är ett, t ex då han stod på scenen framför flera tusen åskådare och kände ögonblick av fullständig samhörighet med alla. Den känslan återskapar han genom att meditera en halvtimme, två gånger om dagen. 

Materia är i grunden energi och information. Energi och Liv har ingen början och inget slut, det omvandlas hela tiden i olika former. Jaget eller personligheten är liksom kroppen tillfälliga konstruktioner vi behöver för att vara människa. Men allt är samma liv fast det ser så olika ut. 

Så ser ursprungsbefolkningarna, t ex aboriginerna, san-folket i Kalahari, indianerna, både i syd- och nordamerika på det. Precis som de gamla rishis - dvs yogans urfäder.

Yemaya - havets och vattnets gudinna

Men vi 'civiliserade' ser oss som Guds avbild. Tänk om det är just vår globala individualism och materialism som är roten till mänsklighetens problem i vår tid. Två kulturella fenomen som har sitt ursprung i både den materiella socialdarwinismen och de individcentrerade abrahamitiska religionerna. 

Tänk om den moderna människan skulle kunna kliva ur ego-buren (som är olåst) och istället samverka med varandra, naturen och livet.

Idag skall vi göra en mantrameditation. Ett afrikanskt mantra Yemaya Assessu

Yemaya Assessu

Assessu yemaya

Yemaya olodo

Olodo yemaya

A celebration of the moment when the river
Meets the ocean
Yemaya is the godess of the ocean and the
Mother of all goddesses
(Yoruba, Africa)

-----------------

Det här var inledningen av nionde veckans Yoga-Live OnLine med Björn och Brahma som sändes från Söråkers Herrgård


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar