tisdag 9 mars 2021

Väljer vi vår verklighet?

 Inget hörs i skogen när ett träd faller - om det inte finns någon där som kan lyssna. Det är hjärnan som skapar upplevelsen av ljud inuti oss. Det är min hjärna som skapar min upplevelse av verkligheten. Men eftersom alla människor har någorlunda lika skapta hjärnor så blir den mänskliga upplevelsen av det energihav vi 'flyter' omkring i, så gott som lika för alla. Fast egentligen kan ju ingen veta någonting om hur den andra upplever 'verkligheten'. Men vi utgår från att den finns där ute.

En som har studerat det här ingående och från 'insidan' är hjärnforskaren Jill Bolte Taylor. Hon fick nämligen en stroke, en blödning stor som en golfboll, i vänstra hjärnhalvan men överlevde och blev helt återställd efter 8 år. Lyssna till hennes TED-talk: My stroke of insight

Hon berättade om hur hennes upplevelse av 'verkligheten' förändrades när stora delar av vänstra hjärnhalvan slogs ut. Hur hon förlorade språket, känslan av tid och rum och därmed alla känslomässiga minnen, sin identifikation med sin yrkesroll och hela sin personlighet. Hon beskriver sin direkta upplevelse av hur högra hjärnhalvan arbetar som en parallellprocessor medan den vänstra jobbar mer som en vanlig linjär processor. Den vänstra fixerade sig vid detaljer och detaljer av detaljer, organiserade tid och rum och var aldrig i nuet. Den högra hjärnhalvan var bara i nuet och upplevde i eufori helheten och samhörigheten med allt, dvs med det energihav allt tillhör. Det är vänstra hjärnhalvan som gör att vi känner oss som en separat individ och det är den vänstra som ligger bakom Jag, mig, och mitt-känslan.

Högra och vänstra hjärnhalvan tolkar 
olika - men kompletterar varandra

Den stora behållningen hon upplevde, var att vi i vårt friska, vardagliga tillstånd har förmågan att viljemässigt tolka inflödet av energi i huvudsak med den högra hjärnhalvan och uppleva mer av skönhet, eufori och gemenskap. Men vi väljer ändå att låta den vänstra hjärnhalvan ta kommandot och vara den dominerande uttolkaren av våra intryck. Världen skulle bli en mycket mer fredlig och harmonisk plats då.

Det är egentligen detta yogan handlar om. Att träna upp sig att ta kommandot över tolkningen av det energiflöde som vi tar emot med vår kropps alla sinnen. Vi kan välja vilken hjärnhalva som skall vara dominant. Vår kultur har prioriterat den vänstra hjärnhalvans aktivitet. Det är när vi är strukturerade, logiska och 'realistiska' som vi får credit. Men t ex Einstein var en lekfull typ som spelade fiol för att tänka klart.

Inom yogan säger man till och med att 'verkligheten' är en illusion och att det enda som är riktigt sant och beständigt är det medvetande som upplever.

Det finns faktiskt moderna forskare som hävdar samma sak - Donald Hoffman är en av dem. Hans hypotes är at vår upplevelse av det yttre, är en förenklad bild som människans hjärna skapar av det energiflöde vi tar emot. Det har visat sig vara effektivt för att fungera just som människa. På samma sätt som symbolerna av kataloger och bibliotek på vår laptops skärm gör det enklare för oss att använda datorerna. Föreställ dig att vi skulle behöva arbeta med datorns grundläggande maskinspråk och elektronikkopplingar istället.

------------------

Det här var inledningen av sjätte veckans Yoga-Live OnLine med Björn och Brahma som sändes från Söråkers Herrgård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar