måndag 11 november 2019

Tänk om - till omtanke

Tänker vi fortfarande som Aristoteles - Newton och Darwin? Forskarna har gått vidare!

Världen är inte längre atomer som slumpmässigt studsar runt, klumpar ihop sig och blir till materia, växter, djur och upplevelser av mango - eller empati och kärlek. Det är mer komplicerat än så. Vi är inte uppdaterade.

Tänk om det är därför vår relation till Moder Jord har gått på sniskan?

Hur stadig är grunden för vårt tänkesätt?

Livets perfekta balans
Hela grunden för biologiskt liv vilar på fotosyntesen där solens energi omvandlas till växtlighet som i sin tur föder djuren. En process i fullkomlig balans och energieffektivitet. Nära nog 100% av solenergin omvandlas till växten - till kemisk energi. 

Växternas gröna klorofyll och djurens röda hemoglobin är bärare av livsprocesserna. Samspelet är i perfekt balans. 

Växterna andas ut syre och andas in koldioxid. Djuren andas in syre och ut koldioxid.

Växterna bygger upp näring ur luften och ur marken. Djuren bryter ner växtnäring de äter, dör till slut, ruttnar och blir till växtnäring i marken.

Klorofyll är en otroligt komplicerad organisk molekyl men den är i princip identisk med hemoglobinets. Det är bara atomen i absoluta mitten som skiljer sig åt. Det är en Magnesiumatom i det gröna klorofyllmolekylen men en Järnatom i den röda hemoglobinets.

Dessutom är balansen mellan växter och djur så perfekt att atmosfären är optimerad till att bestå av 21% syre - så länge det funnits liv på Jorden. Lika självreglerande som att vår kroppstemperatur alltid är 37°C.

Livsprocesserna är kvantmekaniska
Varje cell i en levande varelse, växter såväl som djur, är en separat individ med sin egen energiomsättning, och förökningsmekanism och den vet precis när den skall föröka sig och när den skall dra sig tillbaka, dvs dö. Det är miljarder av dem i varje växt eller djur. Men den mest intressanta frågan är - hur kan alla dessa individuella celler samarbeta så otroligt effektivt och med sådan snabbhet? 

Försök föreställa dig 45 miljarder celler i en människokropp som spelar VM-final i bordtennis. Hur samarbetar cellerna? Allt sker i princip momentant. Det finns inga kemiska eller neurologiska processer som kan komma upp i de hastigheterna. Cellerna kommunicerar kvantmekaniskt! De förmedlar energi och information i princip som det sker i en TV-skärm. Cellerna fungerar som flytande kristaller och har därmed förmågan att förmedla energi och information kvantmekaniskt.

Hur är det möjligt? Det är inte möjligt i den klassiska fysikens, kemins och biologins förklaringsmodell. Det handlar om Kvantbiologi.

Det är inte kranvatten i cellerna
Vatten tillhör ett av de märkligaste ämnen vi hittar i naturen. Det 'uppför' sig inte normalt, inte som någon annan vätska. Men vatten är så vanligt så vi människor har försummat att vara tillräckligt nyfiken på vattnet, det är så självklart att det har varit lite banalt att forska på vatten. Alltför simpelt för att vara nyfiken på. Därför har man inte tänkt på att vatten egentligen har fyra tillstånd. Det kan vara is, vätska eller ånga. Men det har ett fjärde tillstånd - det kan vara i form av flytande kristaller! 

Först under slutet av 1900-talet upptäckte man att vattnet i levande celler är i form av flytande kristaller. Därmed får cellen extraordinära förmågor, precis som plattskärmar i TV-apparater som tillverkas av flytande kristaller, men det är förstås inte vatten i skärmarna.

Man har länge vetat att det händer något med vatten när det kallnar, alldeles innan det fryser till is. När vattnet i en sjö kallnar så sjunker det kalla vattnet till botten. Vattnet 'krymper' och blir tyngre när det kallnar, precis som alla andra ämnen. Men när det blir kallare än +4° börjar det bli lättare igen och stiger till ytan ju närmare 0° det blir. Därför lägger sig isen på ytan. Kokosfett däremot, lägger sig på botten istället när du smälter det.

Mellan +4° och 0°C formar sig vattenmolekylerna kristallform, mer och mer ju närmare 0°C det blir. Men kristallerna är i form av rörliga 'dukar' av sammanhängande ringar av molekyler - det är tvådimensionella kristaller. Precis vid 0° 'knäpps' buntarna av 'dukar' ihop till tredimensionella kristaller och isen lägger sig.
Vattenmolekylerna binder sig i 6-kantiga ringar. 
En proton blir över och trängs undan. Vattnet blir elektriskt laddat.

Det märkliga är att den där formen av vatten, flytande kristaller, hittade man i levande celler trots att temperaturen är mycket högre i t ex däggdjur än i isvatten. Men det var först på 90-talet.

Det här fenomenet och kvantmekanikens bisarra värld skall jag berätta mer om för det får omvälvande konsekvenser när det börjar sjunka in i vårt vardagliga tänkande. Hela vårt tänkesätt och förhållande till varandra och naturen, ja till själva Livet kommer då att se helt annorlunda ut. 

Vi kommer ta det som en självklarhet att alla vi människor hör samman och har samma syfte med våra liv som allt annat levande i Biosfären. 

Vi är alla samma liv.

Fortsättning: "Vatten - perfekt för Liv"
________________
Referens. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar