onsdag 22 januari 2020

Skitenkel klimatinsats

Varför slutar inte alla torka sig i baken med papper? Skogen försvinner och inte heller är det särskilt hygieniskt!

Om hela världens befolkning skulle torka röven med papper skulle det inte finnas en trädpinne kvar på jorden. Men vi, som tillhör den vite mannens högt 'civiliserade' kultur, hugger ner skogen för att kunna torka bajset istället för att tvätta oss rena. Hur kan det bara fortsätta rulla på så utan att någon reagerar?

SCA hugger ner svensk skog och gör toarullar 
 Bolzonaro hugger ner regnskogen för mer soja till köttproduktion
Foto: Pär Olert

Alla förstår egentligen hur korkat det är men det är en livsstilsfråga. En ingrodd kulturell vana och sedvänja.

Det roliga är att den vanan är väldigt enkel och billig att ändra på, i alla fall teoretiskt. Du köper en handdusch på Bauhaus för 179 kr och monterar på en halvtimme. Sen är det bara att tvätta sig i baken med ena handen och spola med andra. Håll på så länge att det blir rent, både i handen och baken, så att du med gott samvete kan torka bort vattnet med en handduk.

Men hur många är beredda att göra den förändringen? Är det kanske tabubelagt att vidröra själva anus?

Dusch-bidé kopplas till handfatet


Majoriteten av världens befolkning beter sig inte som 'den vite mannen'. I Indien och Afrika äter man med höger hand. Där är det tabu att vidröra maten med vänster för den tvättar man baken med. Det är deras 'programmering' som de får med sig från barnsben.

Ett par andekdoter
De flesta biståndsarbetare som åker till Afrika eller Asien anpassar sig inte till den lokala traditionen att tvätta sig istället för att torka sig. Jag träffade en svensk biståndsarbetare på 60-talet som räknade ut och sen köpte med sig två års toalettpappersbehov då han for till Tanzania. Bara för att vara säker på att inte bli utan toapapper!
-------
Vid en biologitentamen i Indien ställdes uppgiften: - Redogör för människans matsmälningssystem.
Den mindre påläste eleven skrev: - Matsmälningssystemet börjar i högra handen och slutar i den vänstra. Han fick en liten poäng ändå, för sin slagfärdighet.

Byt stil - idag
Våra toalettrutiner är ett klockrent exempel på en dysfunktionell kulturell programmering som sitter etsat i vårt undermedvetna alltsedan potträningen i spädbarnsåldern. Våra tidigaste program är väldigt svåra att ändra på. Detta program borde väl ändå vara allra lättast att ändra på. Det är ju bara att ta ett beslut och ändra beteende redan idag, eller hur?

Vill man göra något effektivt för att minska koldioxiden i atmosfären så skall man plantera träd eller åtmionstone låta träden stå kvar. En normalstor gran räcker till ca 590 toarullar. Låt granen få stå kvar.

Nästa strukturella idioti är ju att vi spolar ut avföringen i avloppet istället istället för att tillföra näringen till växterna, men det är ett mer komplicerat strukturellt problem att lösa. Rent tekniskt skulle det kunna gå att lösa om vi bara vill. Ladda t ex biokol med näringen från urin och fekalier (inte till grönsaker) och sedan berika mullen och plantera träd. De är de effektivaste koldioxidupptagarna.

När många ändra sig lite - ja, då händer det mycket.

-----------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar