lördag 7 februari 2015

Moas kluriga fråga

När vi satt och åt pizza i går sa barnbarnet Moa plötsligt: - Hur kom dom på elektriciteten?

Hon förstod alltså att det är något som vi människor kommit på, det är inte något som alltid funnits. Det var ju intressant.

- För mycket länge sen, började jag, så kom en man som hette Tesla på att om man rör en koppartråd nära en magnet så blir det ström i koppartråden. En del metaller är ju magnetiska, t. ex. en så'n där som sitter på kylskåpsdörren.

Då började han med att linda koppartråden flera varv, som ett nystan och snurra det mellan flera magneter och då fick han mer ström i ledningen. Han hade kommit på att sätt att göra ström genom att snurra runt en kopparspole i ett magnetfält. En sådan apparat kallas för en generator.


Sen gällde det att fundera ut hur man skulle få spolen att snurra av sig själv så man kunde få ström hela tiden. Det var inte så svårt för man visste ju hur det går att göra en kvarn i en bäck genom att stoppa ner ett turbinhjul som driver kvarnstenarna runt.

Det som händer inuti koppartråden är att små partiklar, mycket mindre än atomer, som kallas elektroner tvingas röra sig i ledningen. Alla "springer" åt samma håll och det går ganska lätt för dem att röra sig inne i kopparen.

Men så kommer dom till en annan sorts metall inuti lampan. Där finns det en tunn tråd av volfram som dom måste igenom. Då går det så trögt för elektronerna så att det blir varmt, precis som när man gnuggar händerna. Så gnuggar vi händerna, båda två.

Det blir så himla varmt så tråden börjar glöda och blir alldeles ljus. Känn på lampan här över bordet, hur varmt det är.

- Hua, vad varmt!
- Det är därför det heter "glödlampor".

Nu har dom just kommit på en smart elbil som kallas för just för Tesla. Den är som den värsta sportbil och den har blivit utsedd till årets miljöbil. Det hörde jag igår på radion. Så troligen kommer de flesta att köra med elbilar den dagen du skall ta körkort, Moa.Jag sa att det här började för mycket länge sen, men egentligen är det inte så länge sen när man tänker efter. Du kallar mig för farfar och när min farfar var lika gammal som din pappa är nu så kom Nicola Tesla på generatorn.

Tesla var ett geni på sin tid. Han hade så häftiga idéer så folk trodde han var helt knäpp till slut ...
men det skall jag berätta om en annan gång.

-----------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar