tisdag 24 februari 2015

Kvinnligt och manligt

Att börja prata om skillnader mellan män och kvinnor eller om manlig och kvinnlig energi kan vara som att sätta eld på enris. Det blir lätt en häftig diskussionsbrasa.
För min del älskar jag skillnaden...

Är yoga typiskt kvinnligt?
Ibland får vi frågan, Brahma och jag:
- Varför är det mest kvinnor som gör yoga?
Det är sant.  Det kommer 90 % kvinnor till yogalektionerna och så verkar det vara över hela världen. Långt tillbaka i historien var det bara män som utövade yoga. Märkligt kanske men ...

Vi lever i en materialistisk kultur, inte bara så att vi är fokuserade på materiell utveckling och konsumtion. I ett vidare perspektiv ser vi allting som ett samspel av materia. Vi har en materiell förklaringsmodell. Allt är ett materiellt flöde av orsak och verkan, biologi och kemi som samverkar på ett lagbundet sätt.

Till och med tankar och känslor vill vi förklara som biologiska processer i hjärnan och hormonförändringar i kroppen. Det gäller bara att skaffa sig tillräckligt med kunskap så kan vi hantera verkligheten och hålla koll på utvecklingen.

Allt det här vore ju logiskt och bra om det inte fanns något som heter "kärlek". Kärlek och liv är två begrepp som inte passar in i vår förklaringsmodell av verkligheten. Ingen kan egentligen svara på vad det är för något men alla vet vi att det finns. Ingen tvivlar på att hen lever och alla upplever kärlek, har i alla fall upplevt det någon gång.

Liv är kärlek
Tänk om det är så att kvinnor har lättare att komma i kontakt vår innersta essens, som är liv och kärlek. Kvinnor har genom årmiljoner burit växande nya varelser i sina kroppar, varit ett med barnen och fött fram dem som en del av sig själv. Det är klart kvinnor har lättare att känna samhörigheten med det liv som lever genom allt.

Just då vi är i kontakt med riktigt små barn, nyfödda som ännu inte upplevt att de är separerade från mamman, upplever vi den där innerliga kontakten med livet och kärleken. Vi kan också känna den när vi är med kattungar och andra djur, eller när vi hänförs av naturens underfundighet och skönhet.

Kvinnorna har alltid varit närmare livsprocesserna. De har samlat fröer och läkeörter, odlat säden och tillrett basfödan medan vi män sysslade med jakt, fiske och att hålla undan inkräktarna. Ett evigt och våldsamt slaktande och dödande.

Detta har varit mönstret i minst 250 000 år. Det är först nu de senaste 70 åren som maten blivit en självklarhet men kärlek, liv och barnafödande är detsamma.

Yogans mål
Därför är det inte så konstigt att det är kvinnorna som kommer först till yogan. Yoga handlar i grunden om att knyta an med vår innersta essens, det liv som lever genom vår kropp och utrycker sig genom vår personlighet. I avslappning och meditation skalar vi bort intellektets och den vänstra hjärnhalvans hyperaktivitet och kommer i kontakt med vår inre stillhet och känslan av att vara ett med allt.

Vår kultur stimulerar och belönar den vänstra hjärnhalvans struktur- och logikaktivitet, den manliga aspekten. Det är verkligen stimulerande men på något omedvetet plan känns det som vi har kommit in i ett missbruksbeteende. Vi kan inte låta bli att aktivera oss trots att vi vet att vi söker frid och harmoni.

Balans
Det är nog mest vi kvinnor som tycker det här är viktigt. Märkligt att jag skrev "vi kvinnor" men det är nog så att alla har vi nog både kvinnligt och manligt inom oss. Det finns naturligtvis många kvinnor som är hyperaktiva i vänstra hjärnhalvan. Vi är både man och kvinna och det är inte bara hjärnhalvorna det handlar om.

Jill Bolt Taylors fråga från förra bloggen, är fortfarande aktuell. "Varför håller vi oss kvar i vänstra hjärnhalvan hela tiden?"

Manlig kultur har dominerat tillräckligt länge men nu verkar det förändras. Vi lever i kvinnornas århundrande och det känns hoppfullt.

-----------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar