tisdag 19 november 2019

Helhet och separation

Varför kan inte människor längre finna sig i lugnet och helheten? Och vad menar du med helheten?

De två frågorna fick jag igår, från en ung smart tjej som just gått ut gymnasiet.

Jag svarade ungefär så här:
Ja, hur har vi människor lyckats tappa kontakten med Helheten? Det är en stor fråga och jag tror att det är skälet till att världen ser ut som den gör - men allt förändras just nu. Naturen är perfekt men den 'civilicerade' människan har hamnat lite snett, tror jag.

Allt är samma Liv
Liv vill utveckling
Liv är Kärlek

Det är det här som är Helheten. Allt är samma Liv och det utvecklar sig hela tiden.

Det där är inget man behöver förstå utan det skall upplevas - genom hjärtat.
Pröva att göra så här:
Blunda och gör ingenting några sekunder. Utan att öppna ögonen kollar du om du lever. Känn efter.
'Det är klart att jag lever'
Fråga dig sen: - Vad är det som gör att jag vet att jag lever?

Därför att allt är Liv. Liv är energi i rörelse plus medvetande, en del kallar det information. Till och med atomer kan man betrakta som en sorts uttryck för Liv. Forskarna har slagit fast att protonen, den minsta materiella partikeln, består av kvarkar och gluoner. Men de är inte materia! De är Energi + 'Bits of information'.

Efter en tid i början var det hav och där uppkom enklare bakterier som genom evolutionen utvecklades till havets enorma levande massa av växter och djur. Även själva vattnet är i sig levande.

I havet är det tydligt - alla är en del av Helheten

Hade vi istället varit ett havslevande djur, t ex delfiner så hade vi mycket tydligare upplevt att vi är en del av helheten, det levande havet av energi i rörelse och ett sammanhängande medvetet Liv. Vi hade inte upplevt oss som separata individer, nedsläppta i ett akvarium som någon slags gud hade tillverkat åt oss. Vi hade känt oss som en naturlig del av helheten.

Inte bara Havet utan hela Universum är ett Fält av denna medvetna energi i rörelse som ständigt utvecklar sig likt en jätteblomma som slår ut och blir alltmer komplex och samspelt. Fältet av information, ibland kallat för det Kvantmekaniska nollpunktsfältet, fylls hela tiden på med ny information av alla levande erfarenheter som samlats där.

Människans, i alla fall den 'vite mannens' problem är att han tror han skall ha koll på Naturen och Livet för det har han skrivit i den svarta boken Bibeln. I den har han övertygat sig själv genom årtusenden att han är en påhittad Guds avbild, med rätt att utnyttja Jorden för sina egna narcissistiska behov.

Den 'vite mannen' har separerat sig från helheten och är nu den Levande Jordens cancerceller.

Ursprungsbefolkningarna har ett helt annat förhållningssätt - de tillhör Livet och Naturen.

-----------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar