tisdag 12 november 2019

Dags att offra damen

Kroppens kraftfullaste spelare är immunförsvaret. Förlorar man den är spelet i allvarlig fara. Men om alternativet är Schack matt så får man faktiskt offra Damen. Speciellt om det ser ut att finnas möjligheter att återta den med en bonde. Det kallas Promovering och innebär att bonden förvandlas till en dam om den lyckas med konststycket att knalla över till andra sida brädet utan att gå under på vägen dit.

Men under tiden Damen är borta kommer kroppen vara otroligt sårbar och i ett besvärligt underläge. Lyckas den med Promoveringen blir man plötsligt stark igen och kan spela vidare.

Vit har blivit schack
Kroppen spelar vitt och kräftan är svart. Vit har ställt några andra spelare i positioner som försvagar svart och tillfälligt bromsat upp hans angrepp men svarts övertag är fortfarande kompakt - och just nu är det schack! Men vit ser en möjlighet på andra sidan brädet till en bondepromovering.

På torsdag offrar därför vit sin dam.

Utan dam blir vit väldigt sårbar och hamnar då lätt i schack-matt position. Trots det måste vit spela väldigt effektivt fyra månader framöver tills bonden når fram till andra sidan och kan transformeras till en dam igen.

Allt hänger nu på bonden...

Situationen kunde varit värre. Det kunde ha saknats bönder - ingen möjlig promovering i sikte. I ett sånt läge är damen definitivt rökt och överlevnadsoddsen vore i princip lika med noll. Som för AIDS-patienter som helt förlorat sitt immunförsvar.

Sammanfattning
I klartext innebär det att Cytostatbehandlingen startar på torsdag. Ketogen kost, allehanda tillskott och cannabisolja under tungan har inte varit tillräckligt. Tumörerna fortsätter växa, kanske inte lika snabbt men de blir fler. Efter fyra månader skall cancern vara oskadliggjord. Immunförsvaret kan därefter åter byggas upp och livet kan successivt komma in i normala gängor igen.

Men vi ställer i alla fall in Dödsdansen nu på lördag, Strindbergs pjäs med Mikael Persbrandt i huvudrollen. Nu är det inte lämpligt att få influensa.

Jorge Donn dansar Ravels Bolero
Återhållen extas
I förrgår fick jag en länk från min Åländska syster till en filminspelning där Jorge Donn dansar Ravels Bolero  och med koreografin av Bejart.

Jag upptäckte att det finns en hel uppsjö av inspelningar av dansuppsättningar till Boleron på Youtube. Musiken är så otroligt suggestiv. Som en kärleksakt, speciellt när den dansas i par. Den är min favorit.

Fullständigt besatt har jag börjat avnjuta alla dessa föreställningar. Men Jorge Donns är nog bäst. Han är helt enastående.

Stor bildskärm och och bra ljudanläggning skall det vara

-----------------------------------


1 kommentar:

  1. Kram på dig Björn Tänker på dig och sänder alla kärlek <3

    SvaraRadera