lördag 30 maj 2015

Vad är medvetandet?

Ord är bara symboler
Vi har flera olika namn på snö: nysnö, pudersnö, kramsnö, blötsnö, blask, skare och kanske några fler.
Samerna har säkert femtio olika namn på snö i sitt språk, därför snön är viktigare och mer intressant för dem än för oss.
Vår urbaniserade livsstil kommer nog att göra att vi bara får ett ord för snö kvar, allt annat kommer att låta ålderdomligt och dör så småningom ut.

Ordet Medvetande
I svenska språket har vi bara ett ord för medvetandet. I engelskan finns det i alla fall två ord, consciousness och awareness.
På sanskrit finns det 25 olika namn för begreppet "medvetande". Sanskrit är ett språk som tillhör en väldigt gammal kultur och det är inte ett vardagsspråk för någon folkgrupp längre. Det är som latin. Många kan språket men det används inte längre.
I den äldre Indiska kulturen talades sanskrit och Vedskrifterna är nedtecknade på sanskrit i original, långt innan världsreligionerna tagit form.

I den kulturen var man väldigt intresserad av medvetandet och de mest lärde studerade och "forskade" på fenomenet. Deras forskning gick inåt i meditation och vi brukar kalla dessa "forskare" för mystiker. Kanske har vi kallat dem för mystiker för at vi inte förstått vad de har talat om.

Begreppet medvetandet är fortfarande den hårda knuten i den klassiska fysiken och därför har vi saklöst lämnat begreppet outforskat. Vi har antagit att medvetandet är något som uppstår i hjärnan, punkt slut. Vi har klarat oss bra ändå.

Den klassiska fysiken i väst har utforskat den yttre världen och mystikerna utforskade den inre världen i öst.
Men under 1900-talet kom den nya fysiken och en mängd fenomen var plötslig omöjliga att förklara med den klassiska modellen. Det man observerade påverkades t ex av att det observerades av observatören. Därmed tvingades man att ta tag i frågan:
"Vad är medvetandet, egentligen?"

Erwin Schrödinger, en av kvantfysikens förgrundsgestalter sa t ex:


What is "I"?
You will, on close introspection, find that what you really mean by "I" is a ground-stuff upon which all experiences and memories are collected.

Plötsligt har begreppet Medvetandet blivit viktigt och intressant, men språket är för klent.

Själva materien är medveten energi, men det finns inget bra ord för det. Vi kan bara kalla det för medvetandet. Det uppfattas genom att hjärnan (som också är medvetandet) skapar och projicerar en bild i medvetandet.

Medvetandet är alltså på samma gång projektorn, filmens handling, filmduken och det som upplever handlingen! Medvetandet upplever sig själv genom sig själv.

Tycker du att det verkar trassligt?
Lyssna på Peter Russel när han reder ut det här på ett underbart sätt. Det tar bara en halv timme:När fler frågor får svar i ett nytt tänkesätt så är det dags att byta upp sig till det nya synsättet. Det gamla är inte fel, det är bara otillräckligt.

Tänk om ett nytt paradigm är nödvändigt för att mänskligheten skall ta sig vidare i evolutionen?

Ett nytt synsätt skapar ett nytt förhållningssätt till livet och naturen.
Vi kommer att byta perspektiv och ha vår referens i själva "varandet" (medvetandet) istället för i ego-mindet.
Det krävs inget annat än att du slappnar av och vilar i tillit till det liv som lever genom dig.

Det är enkelt - men det är inte lätt. Det är som att sluta med en drog.

-----------------------------------


1 kommentar:

  1. Så bra och enkelt förklarat av Peter Rusell, det riktigt känns att pusselbitarna faller på plats, jag gillar verkligen vad du tänker vid brasan !!!

    SvaraRadera