tisdag 20 oktober 2015

Meditation - vad är jag då?

En form av meditation är att att sitta helt still och inte tänka på något.
Jag sitter så stilla så att jag till slut inte upplever min kropp. Jag använder inte kroppen. Det är som om den försvinner.

Sen finns det olika tekniker för att få stopp på tankeverksamheten. Till slut stannar tankarna upp, åtminstone långa intervaller. Då används inte intellektet.
Vad är jag då och vart tar jag vägen? Jag är fullständigt vaken och alert men Björn finns egentligen inte under meditationen. Jag är själva varandet.

Den ultimata meditationen skulle egentligen kunna vara döden om den inte vore så definitiv. Livet skulle leva vidare men Livet skulle inte ha någon Björn att uttrycka sig genom längre.

Fast mystikerna säger faktiskt: "Du måste lära dig dö medan du fortfarande lever så att du kan leva livet fullt ut." Vad vill dom säga? Att Livet är så mycket mer än personen Björn som det uttrycker sig som, för tillfället.

"Att meditera är att träna sina andliga muskler" sa Swami Suhksmananda när han rådde oss att meditera en kvart om dagen.

Det kanske just är det jag lär mig med regelbunden meditation. Jag tränar upp mig att koppla av kroppen och sinnet och att uppleva att jag lever fast jag inte använder det som jag kallar "mig" eller Björn.

Skulle det förändra något? Jaget blir inte så viktigt. Allt är Liv och det blir viktigare. Det kanske inte är jag som gör mitt liv utan att det är Livet som gör Björn? Kanske jag kan sluta att ha "jag, mig och mitt" som referens och istället ha Livet och naturen som referens.

Tänk om det är så enkelt - men det är inte lätt.

-----------------------------------

2 kommentarer:

  1. Tack för fin text! Jag tycker så mycket om den här meningen - det kanske inte är jag som gör mitt liv utan Livet som gör Björn?
    Så vackert att låta det stå som en fråga. En evigt ny och daggfriskt fråga vars svar är nytt och levande i varje nu.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera