onsdag 4 mars 2015

Den tredje aspekten igen - själva Livet

Det medvetna Livet tar sig formen av dig och allt annat, uttrycker sig genom dig och allt annat, upplever genom dig och allt annat, med de resurser som din form (egot/personligheten) har. 

Allt det andra uttrycker sig på annat sätt. Alla andra människor också förstås. Du är ju helt unik, precis som allt annat.

Men det är samma Liv i allt, i örnen, trädet, stenen, protonen och själva ljuset (fotonen).

Det som blir upplevt, det som upplever och själva upplevelsen är samma sak. Det är ett uttryck för den tredje aspekten - själva Livet. 

Det är som att lyfta sig själv i håret! Det här går inte att förklara. Ögat kan inte se ögat direkt.

Alla kan uppleva Livet men det går inte att förklara. 

När jag säger att jag har förstått det här så är det ett tecken på att Egot har tagit över. Så fort jag försöker förklara insikten så kommer förklaringen från huvudet. När någon säger att "Så här är det" skall man dra öronen åt sig. 

Vissa saker förstår vi inte, Kärlek och Liv till exempel. Det är skillnad på att förstå och att uppleva. Det är skillnad på kunskap och intuition. 

Ett materialistiskt synsätt är att intuition är resultatet av samlad erfarenhet. I det nya paradigmet är intuitionen vår direktkontakt med Livets inneboende visdom. 

I det nya paradigmet består materiens innersta av intelligent energi som uttrycker sig i materiell form.

Vår kulturella specialitet
Vår kultur, som har sina rötter den grekisk/romerska antiken, är materialistisk. Det är därför som den Tredje aspekten av oss har förbisetts eller tappats bort. 

Det som inte har passat in i den materialistiska förklaringsmodellen finns inte, det är förspilld möda att spekulera om sånt som inte går att förklara.

- Navelskåderi leder ingen vart, sa Olof Palme på -70 talet när hippierörelsen kom hem från Indien om pratade om meditation.

Ett annat förhållningssätt har varit att förpassa de s.k. existensiella frågorna till Kyrkan och religionen.

Det som har lett till att vi just nu befinner oss mitt i ett paradigmskifte är att teoretisk fysik, kvantfysiken, naturvetenskapen och materialismens högborg, har gått och blivit andlig de senaste 125 åren. 

Foto: Justin Knight

" .... the ancient contrast between celestial Light and earthy Matter has been transcended. In modern physics, all the stuff out there is unified into a "Being" more like the traditional idea of light than the traditional idea of matter" 
- Frank Wilczek Nobelpristagare 2004 i teoretisk fysik.

Det citatet är ur hans bok: The Lightness of Being

Ett annat " ...  om Gud existerar har Han (eller Hon eller De eller Det) gjort ett mycket mer imponerande arbete med att visa Sig Själv i världen än han gjort i de gamla böckerna." 

Andlighet är inte detsamma som religion, även om du kan hitta andlighet i religion.

Det hela började med Nicola Tesla och Swami Vivekananda ....

-----------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar