onsdag 10 februari 2021

Vad är Yoga för oss - Del 2

Yoga är att låta Livet leva fritt - du är inte Dina program. 

Ett av de första grundprogrammen som läggs in i vårt undermedvetna som spädbarn är Modersmålet. Det programmeras in automatiskt och det gör oss separerade från andra människor som inte talar samma språk. Vi känner tillhörighet till klanen men närmar oss främlingar med försiktighet. Det uppstår en känsla av Vi och Dom.


Modersmålet är bara början. Sen följer hela den kulturella programmeringen av allt vi lär oss innan vi är fullfjädrade och anpassade vuxna i just vår kultur. Vår materialistiska, urbana  kultur där vi glömt att vi är så mycket mer än vår personlighet. Vår kultur som gjort oss så separerade från Naturen och livet.


Livsduglighet tar tid

Det blir en himmelsvid skillnad om du växer upp i Stockholm eller t ex Kalahariöknen. Den moderna, civiliserade människans personlighet är inte färdigprogrammerad till det artificiella liv den skall leva förrän vid närmare 30-årsåldern. Ursprungsbefolkningarna är livsdugliga redan vid 15-årsåldern.


Växer du upp hos San-folket får du en annan personlighet


Experiment

Lek med tanken att du som vuxen hamnar i en San-folksklan i Kalahari där ingen har lärt sig engelska. Du kan inte kommunicera med det talade språket. Era inlärda program är inte användbara för kommunikation. Ni är hänvisade till att kommunicera intuitivt med kroppsspråk och alla tänkbara andra sätt. Men det går ändå på något vis. Speciellt om du blir förälskad i någon av ursprungsbefolkningen.


När du agerar intuitivt eller i förälskelsefasen lever du utan att använda de flesta av de program du normalt kör största delen av dagen. Du lever fullständigt i nuet. Du lever fullt ut!


Att upptäcka det här - är yoga


Att vara levande, på riktigt

Det här tankeexperimentet målar jag inte upp för att du skall börja leva som ursprungsbefolningarna istället för vårt moderna liv. Nej det är bara för att förstå att det finns en del av livet som inte är kopplat till vår inlärda personlighet. Något som mer handlar om att Livet lever genom våra kroppar med de förutsättningar de har. Personligheten, som jag så gärna upplever som mitt Jag, är bara en väldigt användbar verktygslåda för att kunna fungera som människa i just den miljö och kultur jag växt upp i. 


Det är inte ‘bara’ - det är en fullständig nödvändighet för att fungera som människa.


Life is Love

Även om vi skulle hamna i en helt annan miljö än den vi är van, typ i extremexemplet med Kalahariöknen, så kommer Livet kunna fullfölja sin primära uppgift - att föra Livet vidare. Ett verkligt slående exempel beskrivs i boken Den Vita Massajen. Caroline Hofman var en ung framgångsrik tjej som drev en boutique i Schweiz och som for på semester till Tanzania tillsammans med sin fästman, en Schweizisk advokat. Där blev hon hejdlöst förälskad i en Massaj, gifte sig med honom, levde ett massajliv flera år och de fick barn tillsammans. 


Livet levde vidare genom dem, även om deras personligheter var fullständigt olika.


Yoga - to be Master of your Mind
Stay open - as Love


Det här var inledningen av andra veckans Yoga-Live OnLine med Björn och Brahma som sändes från Söråkers Herrgård
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar