tisdag 16 februari 2021

Livet i Personligheten

Det som gör att vi lever är det primära - kroppen och personligheten är sekundärt. Men i vår materialistiska kultur är det tvärtom. Där är det Jaget som är intressant. Att det finns något som gör att kroppen och personligheten är levande tar vi som någon slags oförklarlig självklarhet.

De flesta av oss upplever säkert att vi ÄR vår personlighet. Vårt Ego och att allt som tillhör det, kollapsar rimligtvis när vi dör. Det är skrämmande. Somliga vill tro att personligheten har ett evigt liv.

Men tänk om livet och förmågan att uppleva inte sitter i personligheten?

Livet utan hjärna
Om personligheten huvudsakligen(!) består av program, lagrade i storhjärnan så får vi svårt att förklara hur varelser utan hjärna, eller med bara ett rudimentärt nervsystem kan ha ett medvetet liv. Den aktuella dokumentärfilmen "My Octopus Teacher" ställer frågan på sin spets - Hur är det överhuvudtaget möjligt?

Filmen beskriver en naturfilmare som kurerar sitt utmattningssyndrom genom att börja fridyka i 8-gradigt havsvatten utanför Sydafrika. Hans kropp anpassar sig så småningom så han kan vara under vatten otroligt långa perioder utan att andas. I  Kelpskogen nere i djupet etablerar han en vänskapsrelation med en bläckfisk och de umgås varje dag, under ett års tid. De tillbringar 80% av bläckfiskens livstid tillsammans. Den sorten lever bara ett år.

Hur medveten är en Bläckfisk?

En vän och filmkollega från BBC-Earth filmteam följer med i djupet och dokumenterar. Det framgår tydligt att bläckfisken har ett medvetet liv, tar smarta beslut och har ett beteende som uppvisar ett avancerat känsloliv. En bläckfisk - som inte har mer utvecklat nervsystem än en snigel. Den är i princip en snigel utan skal.

Maneter är även de exempel på så kallade lågt stående djur som har ett visst mått av medvetet beteende. Trots att de varken har nervsystem, blodsystem, matsmältningssystem eller någon form av samordnande system överhuvudtaget.

För att inte tala om Slemsvampen - en encellig varelse som varken är djur eller växt men ändå tar smarta beslut, tar sig igenom labyrinter och undviker fällor.

Uppdatering pågår
Detta går inte att förklara inom vår materialistiska, naturvetenskapliga världsbild. Den Newton- Darwinistiska världsbilden är inte fel, men den måste uppenbarligen uppdateras! Det är precis vad som sker nu i vår tid. Vi lever sedan 100 år tillbaka i en process där allt fler ledande vetenskapsmän börjar sätta Liv och Medvetande i centrum istället för att utgå från materien som alltings ursprung.

Yogans synsätt
I den yogiska beskrivningen av världen, inklusive människan, är allt som upplevs - något som tar sig form i medvetandet. Den bilden kommer därmed att passa bättre in i den nya, livscentrerade världsbilden där materien och medvetandet inte går att särskilja. 

I vår klassiska världsbild, den 'materiecentrerade' som vi matat in i våra program och som de flesta kör, finns ingen förklaring av varken Liv eller Medvetande. Men kvantfysikens upptäckter tvingar nu fram en ändrad världsbild.

Det här är inget New Age-flum utan Hard Core Science.
-------------------------------------

Det här var inledningen av tredje veckans Yoga-Live OnLine med Björn och Brahma som sändes från Söråkers Herrgård


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar