onsdag 8 april 2015

Solpaneler, mod och elbilar.

Energin är grundbulten i vår kultur. Utan olja och el är vår livsstil omöjlig. Hejdlös konsumtion, matproduktion och urbanisering drivs av energi - på gott och ont,

Tesla - elbilens Ferrari

Vilken åsikt man än har om kärnkraften så är det läge att öka elproduktionen och minska koldioxidutsläppen. Kör bilarna på el istället för olja. Tekniken finns - nu är det politikernas mod det hänger på.

Att vilja styra
Politik är att vilja, var det någon som sa. Viljan drivs igenom med piska och morötter. Nu är det dags att fokusera all politisk vilja på att styra om trafiken till eldrivna fordon. För det krävs det mer elektricitet.

Om Fälldin kunde få alla att tilläggsisolera sina hus på 80-talet så borde dagens politiker kunna stimulera upp solfångare på alla taken och få ut elen på nätet.

Sossarnas framgångssaga på 50-60-talen har förklarats på många vis men urkraften var att de stimulerade fram en enorm ökning av billig energi. De pumpade in massor med pengar i kärnkraftsutbyggnaden och la grunden för industrin att kunna massproducera varor.

Vattenkraften styrdes fram
Redan på 40-talet förberedde politikerna vattenkraftens utbyggnad genom att lagstifta om statlig rätt att exploatera marken kring landets alla forsar. Du minns väl Lars Mohlins tidsskildring "Tre kärlekar" Den filmen visade hur staten effektivt kunde köra över motstidiga bönder, med lagens hjälp, för våra kraftverksbyggen.

Hur tänker en kines
Nu är det ett politiskt superläge att våga tänka kinesiskt. Om alla drar lite grand åt samma håll så kan vi förflytta berg. Om alla producerar el på sina tak så får vi el så det räcker till trafiken, bilar och tåg.

Tekniken finns, företagen är beredda och alla skulle gärna vilja byta upp sig till en Tesla-bil.

Vindkraften då?
Vindkraftsutbyggnaden i Sverige exploderade sedan en enmansrutredare i Uppsala hade kommit fram till att stora vindsnurror, placerade högt över träden i våra stora skogar skulle vara minst lika effektivt som att placera dem i öppna landskap eller över havsytan. Inga stora intressekonflikter och effektivt. 

Det var starten för en storslagen politiskt styrning mot ökad vindkraftsutbyggnad. Politisk vilja som dessutom inte krävde så mycket mod heller.

Olja och kärnkraft.
Alla vet att det är självmordbeteende att öka kolkraften och att fler fordon ökar oljeförbränningen i våra bilars 1800-tals motorer. Alla vet likaså, men somliga förnekar, att vi dessutom måste avveckla kärnkraften.

Det är bara politikerna som inte vågar släppa futtiligteterna och istället måla upp ett program med breda penseldarag. Ett program som verkligen fokuserar på ett av huyvudproblemen - att göra om trafiken till eldrift utan att bygga ut kärnkraften.

Ännu mer mod krävs att med samma breda pensel måla om matproduktionen från kött till grönt.

Mest mod skulle krävas för att ifrågasätta vår livsstil ...

-----------------------------------

3 kommentarer:

 1. http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3896822.ece#.VRjfU6aVutM.twitter

  SvaraRadera
 2. Hörde på radio också att om vi skulle byta hela Svergie's bilpool till eldrift så skulle elkonsumtionen inte öka så dramatiskt somman kan tro, endast en ökning på ca 10%
  Men som i artikeln ovan ÖVRIGA Europa (utom Norge) drivs idag på ca 75% fosilkraft så vi i Svergie har en stor potential att hjälpa exportera mycket Ren El och Biomassa

  SvaraRadera
 3. Tyskland kan jag tycka vara hög intresserad av
  pellets och www.inresol.se produkten

  SvaraRadera