söndag 12 april 2015

Fjällämmel eller nytänkare?

Vi behöver inte drunkna som lämlar när havet kommer att stiga. Det väljer vi själva i så fall.

Vissa år är det gyllene tider för Fjällämmlarna. Det finns gott om mat och då förökar de sig hejdlöst. Till slut blir de så många så det blir matbrist, bråk, massvält och slutligen en självmordsvandring ut i havet för att drunkna tillsammans. Naturen balanserar lämmelåret genom lämmeltåget.


Människan står högst på arternas rangordning, om vi själva får skriva listan. Vi har kommit på hur man kan producera mat med hjälp av olja. Den ger oss massor med gödningsämnen för åkrarna.  Med olja och el producerar vi billigt järn, traktorer, billiga transporter och kan urbanisera oss alla in i en överbefolkad storstadskultur.

Homo Sapiens har sin gyllene tid just nu.

De flesta storstäder ligger längs kusterna och alla inser att när vi fortsätter föröka oss och bränna allt mer olja så kommer vi att drunkna för att haven stiger. Vi vet att The tipping point är 2 graders temperaturhöjning och att 2015 är det år då vi måste ändra kurs.

Lämmeltåget är i full gång. Vi stressar ihjäl oss för att så fort som möjligt komma till havet och dränka oss!

Jovisst - vi kan
Vad kan jag som enskild individ göra åt det? Just nu har vi chansen att visa att vi står högre på listan än de små gnagarna.

Journalisten Johan Ehrenberg gjorde det. Han startade en trestegsraket som kan göra var och av oss till självförsörjande elproducenter om vi inte vill fortsätta mot avgrunden.

Han har startat en ny dagstidning, ett eget elbolag och en bok. En revolution har startat!

ETC-el
Det har ju poppat upp massor med elbolag som erbjuder sig att sälja billig el. Han säljer lite dyrare el och använder överskottet till att investera i solpaneler för att visa på en smart lösning.


Om alla sätter upp solpaneler på sina tak så producerar vi "grön" el så det räcker. Solinstrålningen är en enorm energikälla. Halva Gotlands yta med solpaneler täcker Sveriges hela elbehov, och det är inte lite det!

Halva Saharas yta med solpaneler täcker hela jordens elbehov.

Johan monterar elpaneler för fullt!

Elboken
Johans lilla Egen-el bok är en otroligt inspirerande och lättbegriplig skrift, där han pedagogiskt förklarar hur el fungerar, hur man som enskild kan producera sin egen el, koppla in den på nätet och sälja överskottet. Naturligtvis finns den även som e-bok som inte kostar mer än en biobiljett och du kan ta hem den till din dator just nu.

Klicka här - du kommer att bli euforisk över att inte längre behöva vara en maktlös fjällämmel som rusar mot undergången.

Dagens ETC
Tidningsdöden drabbar inte den som kan lyfta fram en alternativ samhällsordning och samtidigt belysa dårskapen i vår livsstil. ETC skiljer sig på det sättet från den övriga informationsfloden och den verkar leva gott och prenumerationerna ökar. Vilket mod!

Ibland svider den rappa radikala stilen till men då kan det kanske vara dags att rannsaka sig ett tag.

Elbrist i mörkerkylan 
I Sverige är det mörkt och kallt. Det är ju då man behöver massor med elektricitet. Då ligger solpanelerna i ide, översnöade på taket. Hittills har det varit ett tungt argument mot att sätta upp solpaneler på villataken.

Biobränsle blir el.
Stirlingmotorn verkar vara komplementet för oss under polstjärnan i arktiskylan. Det är en gammal motorkonstruktion som nu verkar ha fått en modern lösning. Helt kort kan man säga att motorn kan göra elektricitet av värme. Det gör naturligtvis en vanlig dieselmotor också när man kopplar den till en generator. Skillnaden är att med Stirlingmotorn sker förbränningen utanför motorn medan i dieselmotorn bränner du oljan inne i cylindern.
Stirlingmotor

Det gör att du kan elda vad som helst, inte nödvändigtvis olja eller kol. Du kan koppla in den i en sopförbränningsanläggning eller i villapannan som eldas med pellets eller ved.

Just nu i dagarna har Inresol (Innovative, Renewable, Energy, Solutions) lanserat kommersiella lösningar på Stirlingmotorn som elproducerande enheter både för villor, sommarstugor och fabriker.

Som privatpersoner kan vi verkligen göra något för framtiden. Vi kan producera vår egen el, sommar som vinter och även sälja vårt överskott. Elektricitet är absolut den förnämligaste formen av energi som kan användas till allt. Den kan vi göra själva med solpaneler och Stirlingmotorn.

Lönsamheten då?
"Solcellsanläggningar är det enklaste sättet att göra sin egen el. De fungerar finfint, de betalar sig och de gör nytta för klimatet omedelbart. Att de inte sitter på varenda tak handlar nog mest om att vi prioriterar tokigt. Både gemensamt och privat." - Ur Johans lilla egen el bok.

Vem räknar på lönsamheten när det gäller Thailandsresan, bilköp eller all annan konsumtion vi har för oss?

Lämmlar eller nytänkare, det är frågan ...

-----------------------------------


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar