tisdag 3 november 2020

Ugglan i trädet - inför 8:e passet

Det går inte att förstå vad medvetandet är, hur det uppstår eller hur det fungerar. Ändå vet vi ju att vi har ett medvetande. Alla är helt överens om det. Varför kallas då medvetandet för 'vetenskapens hårda nöt' - why bother?

Problemet uppstod när kvantfysiken kom in i salongerna för 100 år sen. Experimenten fick olika resultat beroende på om det fanns en medveten betraktare eller inte! Verkligheten, som vi uppfattar den, uppstår inte om vi inte betraktar den.1) Ganska snabbt hade man slagit fast att det är så, i alla fall på partikelnivå - i mikrokosmos.

Ser ugglan samma måne som Einstein?

Zen-koan
Både matematiskt och genom 100 år av experimenterande har fysikerna bevisat att det är så. Men ingen har kunnat presentera en vettig förklaring som passar in i vår nuvarande världsbild. Till och med Einstein vägrade ända in i sin död att acceptera detta faktum. - "Det skulle betyda att månen vi ser skulle sluta existera om jag blundar." 

Knepig fråga
Inom Zen-buddismen finns en tradition att ställa lärjungen inför en enkel, men till synes omöjlig fråga - en Koan, för att få honom att att hitta lösningen utanför intellektet. Typ - Hur låter det när man klappar händerna med en hand? Lärjungen presenterar sitt svar för mästaren, men får oftast vända tillbaka och försöka igen. Han tvingas till slut inse intuitivt, via hjärtat.

En liknande klassisk filosofisk fråga, men som istället handlar om att tänka utanför de invanda mönstren, är: Hur låter det i skogen när ett träd faller om ingen finns där som lyssnar?

Hördes det när trädet föll?

Rent spontant svarade åtminstone jag - Det låter likadant förstås. Det är ju bara att ställa dit en mikrofon och spela in ljudet.

Trädet i skogen
Men om man tänker efter, rent naturvetenskapligt. Trädet faller. Det sätter luften omkring sig i rörelse och det uppstår vågrörelser i luften, speciellt när trädet träffar marken. Men är verkligen luftmolekyler i rörelse detsamma som ljud? När tryckvågorna kommer till örat sätter de igång alla örats innerdelar, rörelser som blir nervimpulser i samma mönster - men är det ljud? 

Upplevelsen av ljud skapas först av hjärnans medvetande från nervimpulserna. Medvetandet skapar ljudet. I skogen finns det inget ljud, bara luftmolekyler i rörelse.

När vi spelar upp ett inspelat ljud har vi med apparaten 'konserverat' analoga ljudvågor så vi kan återskapa rörelsen i luftmolekylerna igen. Men är det ljud? Hörs det något ur högtalaren om ingen finns där och lyssnar?

Verkligheten är vår upplevelse
Om vi förlänger resonemanget till kroppens alla sinnen, inte bara hörseln, så kan det vi upplever som verkligheten mycket väl vara en skapelse av vår mänskliga hjärnas medvetenhet. En uggla har troligen en helt annan uppfattning av verkligheten än vi människor. 

Einsteins måne kanske bara fanns för honom, så länge han tittade på den.

Liv kommer ur Liv
Tänk om det är så att allt uppstår i medvetandet - och att Liv och medvetande är samma sak. Även hjärnan med dess unika medvetande uppstår ur Liv, det Universella medvetandet - Akashafältet.2) Inom kvantfysiken kallas det Nollpunktsfältet eller Kvantvakuumet.  

Urgamla nyheter
Allt det här beskrevs av de mediterande yogisarna för flera tusen år sen. Hjärnan producerar vårt personliga medvetande - Atman. Allt, inklusive hjärnorna uppstår i Akashafältet - fältet av medveten energi, in-formation som tar form eller 'formeras in'. Rishis eller Yogisarna kallade det Universums medvetenhet - Brahman. 

Liv upplever sig själv i alla tänkbara former. Den dansen kallade de för Leela och hela vår illusion om att 'verkligheten' skulle finnas, även om ingen betraktade den, kallade de för Maya. Buddisterna kallar illusionen Samsara.

Gayatri mantra3) är yogisarnas uppmaning till oss alla - öppna ögonen och se klart. 

Eller vi kanske skall stänga ögonen, meditera och öppna hjärtat?

-----------------------------

Referens och fördjupning:
1) The strange link between human mind and quantum physics. BBC-Earth

2) Science and the Akashic Field: An Integral Theory of Everything. Evin Laszlo
3)    oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ
tat savitur vareṇyaṃ
bhargo devasya dhīmahi
dhiyo yo naḥ pracodayāt

1 kommentar:

  1. Varför inte öppna ögonen och hjärtat,se klart och inse att både det du ser och saker som du inte kan se finns.
    Eller med andra ord:Det är mer Vi inte vet än vad vi vet! Sedan får vi ha förstånd att acceptera detta.💚

    SvaraRadera