onsdag 30 september 2020

Städa källaren - vårt undermedvetna. Intro till 3:e yogapasset

Man skall inte romantisera ursprungsbefolkningarnas sätt att leva. Det fanns säkert konflikter och umbäranden i deras liv också. Men det finns en klar skillnad mellan oss "civiliserade" människor och jägare/samlarekulturer, vare sig det gäller aborginier, masaier, inuiter, samer, indianer eller något annat "naturfolk". En av dem uttryckte skillnaden ganska precist i en domstol i Nordamerika under en rättegång om markrätten: 

"Naturen tillhör inte människan. Människan tillhör naturen."

Kulturell prägling. Vi är alla människor av samma sort, Homo Sapiens - den tänkande människan, och vi haft vår biologiska utrustning i 200 tusen år. Skillnaden i tänkesätt måste alltså vara kulturell. Den bofasta människan har blivit annorlunda präglad än hon blev som nomadiserande jägare/samlare - och det har skett under de senaste 5000 åren, en försvinnande kort tid i sammanhanget. 

De Abrahamitiska religionerna uppstod samtidigt som vi blev bofasta. Judendomen kom först och ur den kom kristendomen och islam. Religion visade sig vara ett väldigt effektivt sätt att organisera de stora mängder människor som uppstod i samhällena runt de konstbevattnade jordbruken. Den gav oss inte bara sociala normer utan även budskapet: 

"Människan är Guds avbild, satt att härska över skogens alla djur och havets alla fiskar" 

Det gjorde oss separerade från naturen. Vi började se oss själva som något speciellt och vi hade fått rätten att styra och ställa. Den kulturella programmeringen sitter i oss än, till och med hos ateister.

Barnets programmering. Det nyfödda barnet programmeras av omgivningen till att kunna överleva så effektivt som möjligt i den miljö vi föds in i, det vill säga lära sig allt som våra föräldrar gör, tycker och tänker. Sedan kommer skolan och all annan anpassning till de koder som gäller i kulturen vi växer upp i. Vi lär oss 'gå-programmet', 'språkprogrammet', 'religionsprogrammet' och hela vår personlighet för att kunna fungera optimalt i vår kultur.

Storhjärnan kör programmen. 95 procent av vår vakna tid körs våra undermedvetna program som vi lagrat i vår hjärna. Det är storhjärnan som fungerar som en bandspelare och den är oerhört effektiv. Tänk på ett av våra program som vi lär oss i 18-årsåldern - 'bilkörarprogrammet'. Precis som att vi kan promenera och samtidigt ha en koncentrerad konversation med en annan kan vi köra bil flera timmar och konversera utan att tänka på att vi kör.

Ju tidigare i barndomen programmen läggs in desto hårdare sitter de i det undermedvetna. Vi programmeras redan som foster i mammans mage. Barnets 'jag'-uppfattning kommer först 1-2 årsåldern. Den är oerhört viktig - tycker psykologerna. Men det är också då separationen börjar. Det är då vi börjar uppfatta oss som separata individer, separerade från varandra och från naturen.

Barn programmeras olika i olika kulturer

Omprogrammering. Har vi haft en harmonisk uppväxt med kärleksfulla och mogna föräldrar kommer vi att bli välanpassade och fungera bra i vår kultur. Men har vi växt upp i en dysfunktionell omgivning kommer vi lätt snett och fungerar dåligt i relation med vår omgivning. Som tur är kan vi omprogrammera vårt undermedvetna. 

En av de djupaste 'felprogrammeringen' som de flesta i vår kultur dras med, är just vår känsla av separation från naturen och livet. Där skiljer vi oss, vi i den urbana kulturen, från ursprungbefolkningarna.

Den yogiska metoden. Omprogrammering kan ske under hypnos eller genom upprepning (träning) av det nya sättet, till exempel som när vi tar körkort. Då programmerar vi in 'bilkörningsprogrammet'. 

Det yogiska sättet att omprogrammera det undermedvetna kallas San Kalpa. Då försätter vi oss i djup avslappning så att hjärnan kommer in i hypnostillstånd. Det tillståndet är man i alldeles innan sömnen tar vid. Just där, i nollpunktsfältet, upprepar vi det nya förhållningssätt eller tänkesätt vi vill plantera in i vårt undermedvetna. I det här fallet frasen:

"Vi är alla samma liv"

Det är lättast då du får en guidad meditation, så den som guidar kan påminna dig att upprepa ditt Sankalpa i precis rätt ögonblick. En sådan guidad meditation kallas Yoga Nidra. Men då du blir rutinerad kan du göra Sankalpa under din egen meditation.

Frasen - Vi är alla samma liv - kommer då att slå rot i ditt undermedvetna och växa sig stark, om du gör det varje gång du mediterar. Det fungerar också om du upprepar ditt Sankalpa precis innan du somnar. Men då är det svårare att komma ihåg. 

Du kommer sen omedvetet agera som att du tillhör allt levande och att allt hänger samman som ett gemensamt energiflöde. En klassisk liknelse är: 

Du tar dig uttryck som en våg i havet, men du är inte vågen. Du kanske upplever dig som vågen men du är havet.

Efter yogapasset kommer Yoga Nidra ...

-----------------------------------

Introduktion till föregående yogapass


Fördjupning: Kulturell omprogrammering - Del 2






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar